Chléb Zlivice 800 g

68
1 hodnocení

Zlivický chléb se vyrábí z žitného kvasu bez použití droždí. Přesně tak, jak se chleba v Česku odjakživa vyráběl. Díky tomu je mnohem kvalitnější a získává svou jedinečnou chuť.


  • 42,61 Kč bez DPH
  • Můžete ho mít zítra doma!
49 Kč
Kategorie: Pečivo
 

Hmotnost: 800 g 

„Můj děda, Jaroslav Havlín, který bydlel celý život vedle pekárny ve Zlivicích, vždy jedl chleba starý minimálně jeden den. Říkal, že se takto dá bezpečně z chuti chleba vypozorovat, kdy je kvas ještě silný a dobrý, anebo kdy nastal čas myslet na vyvedení kvasu nového. Dělal to tak jeho táta, tedy můj pradědeček a nyní to stejně o více než 70 let později dělám i já. Mám radost, když mi chleba druhý den chutná hezky nasládle, protože vím, že takhle má pořádný chleba chutnat.“

Tomáš Karas, pravnuk zakladatele

Složení: mouka pšeničná chlebová, mouka žitná tmavá (kvas), pitná voda, jedlá sůl

Chtěli by jste poctivý tradiční chléb, který má jedinečnou chuť? Naleznete ho v malebném Jihočeském kraji ve stejnojmenné obci v těsném sousedství obce Čimelice. Pekárna Zlivice peče poctivé chleby z žitného kvasu bez použití droždí. Příprava chleba z kvasu je náročná na čas i znalosti. Správný pekař musí umět vymíchat kvas v závislosti na počasí, tlaku a ročním období. Kvas poté zraje tři až čtyři hodiny. Po uzrání kvasu pekař odloží do prázdné díže určité množství kvasu na další výrobu a do zbylého zralého kvasu přidá pšeničnou mouku chlebovou, sůl, vodu a zamíchá. Těsto je poté váleno pouze ručně. Před pečením je chléb znovu omyt a karbován. Chléb se sází do parní pece pomocí dřevěné lopaty při teplotě 240 stupňů. Zlivický chléb má pevnou kůrku, která je důkazem poctivého pečení. Pekaři a pekařky odvádějí v pekárně Zlivice přímo mistrovské dílo. V současné době peče pekárna více než 60 druhů pečiva. Pokud Vás zajímá více o této poctivé české pekárně klikněte na stránky - www.pekarnazlivice.cz .