Kuzu BIO 100 g

4908
Neohodnoceno

Zahuťovadlo rostlinného původu bez lepku.


  • 120,87 Kč bez DPH
  • Můžete ho mít zítra doma!
139 Kč
Kategorie: Bezlepkové potraviny
 

Rostlina kuzu je dřevnatá liána. Má svůj původ v japonských horách. Dnes roste také v USA, zvláště na jihu, kde je známa jako „kudzu“. Přesněji řečeno je kuzu škrob z kořene rostlinného keře. Tento velmi tvrdý, divoký kořen je nositelem velkého množství energie. Může v pravém slova smyslu „prorůstat skálou“. To je důvodem, proč měly vždycky svoje místo v jídelníčku silných mužů právě tak jako v medicíně. Průměrně dosahuje kořen kuzu 90-ti kg. Proto je nazýván Orientální obr. Tradiční východní medicína si vybírá kuzu pro léčení zejména zažívacího traktu, ve světě vaření je také považován za nejlepší škrob. Tradičně se kořen kuzu sbíral v období pozdního podzimu a za rané zimy. Byla to velice nákladná a obtížná práce. Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. (V zimě!) Přitom se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Celý proces je mnohem náročnější, než jsme vám zde popsali. Zdůrazňujeme to jen proto, abychom naznačili, jak bylo kuzu ceněno a žádáno. I za cenu obrovské námahy.

V Japonsku a Číně je kuzu znám svými medicínskými účinky více než 1000 let. Molekuly kuzu vstupují do vnitřních orgánů a zbavují je nepříznivého překyselení a bakteriálních infekcí. V mnoha případech žaludečních potíží, vnitřního podráždění (zánětů ) - miska kaše, nebo pudinku z kuzu přinese okamžitou úlevu.

Škrob kuzu tedy tradičně doporučovaný na zažívací problémy. Vědci objevili, že kuzu má také vysoký obsah flavonoidů, které jsou příčinou výrazného léčivého působení na oběhový systém. Flavonoidy a příbuzná skupina známá jako bioflavonoidy jsou přírodního původu a pomáhají regulovat metabolismus. Mají také příznivý vliv na lidskou fyziologii tím, že uvolňují cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt těchto flavonoidů byl prokázán již ve staré Číně. Když byl pravidelně dodáván do lidského těla prášek kuzu nebo extrahované flavonoidy snížil se vysoký krevní tlak a zlepšil se stav chronické migrény, ulevilo se bolestem v ramenou, krku a hlavě. Kromě uvolnění cév flavonoidy přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a snižují riziko utváření krevních sraženin.

Kuzu posiluje a reguluje zažívání. Je velice lehce stravitelný, střeva ho lehce vstřebají. Jako domácí léčebný prostředek je kuzu velmi vhodný za těchto okolností:

  • celkové vyčerpání (kuzu zahání únavu a zvyšuje vitalitu)

  • akutní střevní problémy (zvláště průjem, včetně průjmu při choleře a úplavici)

  • chronické střevní choroby

  • nachlazení (velmi často se připojuje ke střevní slabosti nebo k vyčerpání)

  • horečka – kuzu ji pomáhá snižovat

  • při pravidelné konzumaci se sníží se vysoký krevní tlak a zlepší se chronické migrény

  • zužování cév – kuzu uvolňuje (dilatuje) cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů

  • kuzu snižuje riziko utváření krevních sraženin

  • pomáhá na uvolnění napnutých svalů.

  • kuzu je velmi vhodný pro pacienty, kteří nemohou konzumovat pevnou stravu a je vhodný i pro zvířata