Fermentuju, fermentuješ, fermentujeme...

 

"Naši předkové kvasili mimo jiné proto, že zkrátka neměli lednice a využívali jej jako formu uchovávání potravin. S tímto výdobytkem moderní doby se na fermentaci tak trošku zapomnělo, takže hurá jeho renesanci!" 

 

Pojďme si jednoduše shrnout proč fermentovat, jak a na závěr pár receptů a tipů, jaké fermentované dobroty ve Lhotě máme.

 

PROČ?

 

To, že tímto způsobem uchováme déle potravinu už dnes není téma, to že to našemu tělu prospěje, ano.

Při fermentaci dochází k tomu, že se složitější nutriční látky stávají jednoduššími a tedy i lépe stravitelnými.

Některé druhy laktobacilů, které při fermentaci získáme dokážou obohatit naši mikroflóru a tím zvýšit obranyschopnost celého organismu.

Je to pořád málo? 

Pak je tady chuť, fermentace dodá potravině doslova nový rozměr. Ne každý ho možná napoprvé ocení, ale dejte jí šanci.

 

JAK?

 

V tom je ta největší sranda, protože za nás fermentuje příroda sama, jen musíme dát surovině správné podmínky.

Využijeme "pracovní síly" mikroorganismů, které jsou přirozeně obsažené v základní surovině.

Abychom kvasili bezpečně a nepřidala se nějaká nežádoucí plíseň, je potřeba dodržovat několik zásad.

Kromě čistých nástrojů při úpravě například fermentované zeleniny je pro úspěšné mléčné kvašení důležité nepustit do procesu

vzduch. 

 

Fermentované ovesné vločky

 

Ovesné vločky BIO

Voda

(může být trochu kvásku na nastartování procesu)

 

Jak prosté: ovesné vločky dáme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc v pokojové teplotě.

Lehounce nakysnou a budou mnohem lépe stravitelné a chuťově zajímavější. 

 

Kvašená zelenina v soli

 

300 g mrkve

300 g petržele

60g soli

 

Zeleninu očistíme, nastrouháme a smícháme se solí. Dodržte pravidlo, že sůl by měla být 10 % váhy zeleniny. Promíchejte a včetně šťávy, kterou zelenina pustí dejte do zavařovačky až po okraj, zavíčkujte a nechte alespoň týden odpočívat. Takovou směs pak můžete použít třeba jako základ do polévky.

 

Zajímavé odkazy: 

Blog o tom co všechno (a jak) se dá zkvasit: https://www.zkvaseno.cz

 

 "Zkvašené" produkty ve Lhotě: